Какво ще се случи, ако всички океани на Земята замръзнат

Какво ще се случи, ако всички океани на Земята замръзнат Снимка: planetanovosti.com

Учените разкриха какво ще стане, ако всички океани на Земята замръзнат

Ако вземем предвид това, което днес се случва по света в резултат на изменението на климата, то подобно предположение на специалистите вече не предизвиква удивление у никого. Ако изведнъж океаните замръзнат, това ще доведе до катастрофални последици не само за животинския свят, но и за човечеството. За това съобщава Science Focus.

Цената на петрола ще се увеличи няколко пъти, защото в по-голямата си част се транспортира през океаните. В случай че те замръзнат, количеството на доставките ще бъде ограничено. Това ще доведе до силен икономически колапс, който ще предизвика военно положение в повечето страни.

Поради образуването на леден слой на повърхността на водата, светлината няма да може да прониква в океана, което ще причини гибелта на водораслите. Тяхното изчезване постепенно ще се разпространява по-нататък по хранителната верига, което в крайна сметка ще доведе до почти пълна стерилност на океаните. Ще оцелеят само тези организми, които живеят в близост до хидротермални източници.

От недостатъчното количество вода ще започнат да загиват растенията. Поради това във въздуха ще започне да се увеличава нивото на въглероден диоксид, отделян от вулканите. Той ще започне бавно да затопля цялата планета, но за да може ледът напълно да се разтопи, ще е нужно твърде много време.

Експертите са предоставили данни за това, че подобно нещо вече се е случвало: океаните са замръзвали преди около 650 милиона години. Тогава достатъчно количество едноклетъчни организми успяват да оцелеят след събитието и дават нов тласък на развитието на живота на Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: