Търсят се криптоексперти за правителствени съветници

Търсят се криптоексперти за правителствени съветници

Много държави искат да проектират собствени дигитални пари

Властите по света бързат да проектират цифрови валути и да се ориентират правилно в динамичния свят на виртуалните пари. Това доведе до ръст на търсенето на експерти в специфичната област, разказва The Wall Street Journal. 

Новината, че предстои пускането в обращение на цифрова версия на китайския юан, предизвика засилено търсене на стратегии. В петък Пекин заяви, че e-CNY е тестван в над 70 милиона транзакции на стойност над 5 милиарда долара.  

Големите централни банки често имат екипи, моделиращи сценарии за цифровизация, въпреки че мнозина също се обръщат към инженери с опит в криптовалутите и блокчейн. Дори Федералният резерв на САЩ използва такива експерти - от Масачузетския технологичен институт - за създаването на евентуален цифров долар.  

Бунтовниците срещу традиционните подходи за финансиране имат възможността да създават виртуални пари за цяла нация, но това крие своите рискове. Използването на частни съветници и експерти повдига въпроса за потенциални конфликти на интереси и отговорности, които са по-малко очевидни, когато бюрократите проектират финансови системи.  

Някои по-малки държави са по-публични в търсенето на помощ от крипто света. В края на 2018 г. текстово съобщение от сътрудник във финансово-технологичната индустрия съобщава на канадеца Джей Джо, че централната банка на Бахамските острови търси предложения, които да помогнат за създаването на цифрова версия на бахамския долар. Бахамската централна банка задава широки параметри за програмата. Екипът на Джо съсредоточава предложението си върху това как цифровата валута може да бъде от полза за жителите на островите далеч от банкови клонове, тъй като парите вече ще бъдат свързани с техните мобилни телефони. Бахамският пясъчен долар стартира миналата година като първата цифрова валута на централна банка в света. 

Когато Камбоджа потърси начин да позволи на гражданите си да плащат сметки или да извършват други електронни преводи безплатно, тя се обърна към базираната в Токио Soramitsu, която разработва подходи за финансиране, които могат да противоречат на традиционните управлявани от правителството системи. Но властите все повече се обръщат към такива системи, за да изградят цифровото си бъдеще.  
„Много централни банки внимателно следят тази технология“, каза Макото Такемия, съосновател на Soramitsu, която има около 100 служители - експерти по инженерство и макроикономика, които са създали криптовалути и борси за търговия с тях, базирани на собствен блокчейн.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: