Зехтинът може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Зехтинът може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер Снимка: pixabay

Клинично изпитване при хора с ранен стадий на болестта на Алцхаймер дава обнадеждаващи резултати

В средиземноморските страни от хилядолетия се ценят ползите от консумацията на зехтина. През последните години и изследователите проучват неговия потенциал за предотвратяване или лечение на различни заболявания. 

Шестгодишно проучване на необработения чист екстра върджин зехтин, отговарящ на класификацията EVOO за най-висока степен на качество, е дало добри резултати при пациенти с леко когнитивно увреждане, свидетелстващо за начален стадий на развитие на болестта на Алцхаймер.

Екипът изследователи е установил, че пациентите с тези симптоми, които консумират 50 ml екстра върджин зехтин ежедневно в продължение на една година, са намалили нивата на протеините в кръвта си, които указват за наличието на Алцхаймер. 

Така резултатите от клиничните изпитвания дават основания да се смята, че екстра върджин зехтинът може да се използва като алтернативна терапия за предотвратяване на появата на тази коварна болест.

Този най-чист зехтин има антиоксидантни, противовъзпалителни, антиатеросклеротични, противоракови и антимикробни свойства и редовният му прием може да донесе много ползи на организма.

Ако си припомним думите на Хипократ, бащата на медицината, отпреди 2500 години: „Храната трябва да бъде нашето лекарство” – затова, за да се радваме на дълъг хармоничен живот, следва да обръщаме съществено внимание на питателната, здрава храна. Здравословната, балансирана диета наистина може да помогне за предотвратяване на редица заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: