Учените предупредиха за появата на „невъзможни" горещини

Учените предупредиха за появата на „невъзможни" горещини Снимка: cdc.gov

Според специалистите планетата е преминала прага, при който леко затопляне може да доведе до екстремно повишаване на температурите

Учените предупредиха, че на Земята скоро ще настъпи „невъзможна" жега, съобщи SkyNews. 

В канадското село Литън наскоро зарегистрираха безпрецедентна за този регион температура от 49,6 градуса по Целзий. Това предизвика горски пожари, които практически унищожиха селището. Заради температурните рекорди в САЩ и Канада заагинаха стотици хора.

Според специалистите планетата е преминала прага, при който леко затопляне може да доведе до екстремно повишаване на температурите. Учените извършиха статистически анализ и установиха, че такава горещина е изключително рядко събитие за региона, което се случва в диапазон от хиляди години. Това би се случвало 150 пъти по-рядко, ако не беше глобалното затопляне, убедени са експертите от групата за изследване на метеорологичните събития от World Weather Attribution.

„Това е твърде рядко събитие. Възможно е днес да наблюдаваме екстремните горещини, които очаквахме при много по-голямо затопляне на климата", отбеляза Фредерике Ото от Оксфордския университет. 

Специалистът от Кралския холандски метеорологичен институт Сюке Филип уточни, че в бъдеще на Земята ще има такива жеги много по-често, въпреки че преди това се считаше за „невъзможно". Ако температурата се повиши средно с два градуса по Целзий до 2040 г., тогава катаклизми като в канадския Литън ще се повтарят на всеки 5-10 години, обобщиха учените.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: