ЕП дава награда за журналистика

ЕП дава награда за журналистика Снимка: pixabay.com

Наградата „Дафне Каруана Галиция“ е по повод годишнината от смъртта ѝ.

За да отбележи третата годишнина от убийството на малтийската разследваща журналистка, Европейският парламент ще присъди награда за изключителна журналистическа дейност, която отразява принципите и ценностите на ЕС.

Дафне Каруана Галиция беше малтийска разследваща журналистка и блогърка, водеща борба с корупцията, която загина при бомбен атентат в автомобила ѝ на 16 октомври 2017 г. Дейността ѝ бе фокусирана върху разследващата журналистика, отразяване на корупцията в правителството, обвиненията в пране на пари и организираната престъпност.

Събитието за обявяването на наградата ще се проведе онлайн в петък, 16 октомври, 13,30-14,00 ч. българско време на Фейсбук страницата на Европейския парламент. Участие ще вземат заместник-председателяТ на Европейския парламент Хейди Хаутала (Зелените/ЕСА, Финландия) и Дейвид Каза (ЕНП, Малта). Към тях ще се присъедини дистанционно и синът на убитата журналистка, Андрю Каруана Галиция от Малта.

Целта на наградата е да бъдат отличени изключителни постижения в журналистиката, които отразяват принципите и ценностите на Европейския съюз, залегнали в Европейската харта за правата на човека. Европейският парламент счита, че защитата на свободата на печата по света, и по-специално на разследващите журналисти, докато изпълняват задълженията си, е от жизненоважно значение за демократичните общества.

Въпреки че наградата е инициирана и подкрепена от Европейския парламент, нейното управление ще бъде поверено на независима медийна организация със седалище в ЕС, с цел да бъде защитена независимостта на наградата и работата на медиите.

Предстои Европейският парламент да избере независима организация, която да установи подробните критерии за присъждане на наградата и да вземе решение кой ще участва в журито. Поканата за участие в обществена поръчка за избор на такава организация ще бъде обявена преди края на 2020 г.

Поканата за кандидатури за лауреати на наградата ще бъде обявена около 3 май 2021 г., по случай Световния ден на свободата на печата. Церемония по награждаването ще се състои всяка година около годишнината от смъртта на Дафне Каруана Галиция.


 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: