Три пъти намаляват доходите на населението след пенсиониране

Три пъти намаляват доходите на населението след пенсиониране Снимка: pixabay.com

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка, казва доц. Григор Сарийски от БАН

Пенсиите отдавна имат нужда от преизчисляване, защото България има най-ниския коефициент на заместване на дохода в ЕС – съотнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета след като се пенсионира, в България доходът на пенсионера намалява три пъти. Това заяви по БНР доц. Григор Сарийски от БАН.

Коефициентът на заместване на дохода в 2017-2018 г. беше около 42%, но продължи да намалява. Според оценката на НСИ до 2050-2070 г. ще бъде около 34-35%. При това положение не можем да очакваме пенсионерите да водят някакъв по-нормален живот. Размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката и данъците, обобщи той.

Замяната на лева с еврото

„Точният израз е унищожаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната.

Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри.“

Нарастването на цените на енергийните източници

Най-ниските цени на енергоизточниците съвпаднаха с периода на предходната вълна, затова сегашното повишаване на цените на енергоносителите ще се усети тежко, особено на фона на задаващата се нова епидемична вълна, коментира икономистът. Той дава пример с миналата есен:

„На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара за барел. В момента е повече от два пъти по-скъп – за период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия.

Според него това поскъпване е само началото на една продължаваща тенденция, защото се наслагват няколко различни фактора.

На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа иска или не, ще трябва да внася газ отвън.

Като компенсация ще бъде пускането на „Северен поток-2“, но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България.“

Основният облагодетелстван ще бъде Германия, смята Сарийски. Страните, които ще изгубят най-много, са тези от предишния Източен блок. Тъй като България, както и Полша например, имат голям дял на производство на електроенергия от въглища.

Източна и Централна Европа ще трябва да платят изключително висока цена на тока, а в по-широк смисъл плащат на практика таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз. Защото онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т. нар. Зелена сделка, са страните, които имат енергоефективно производство, които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а от краен продукт, от финанси и т.н. Сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек.

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка, обобщи Григор Сарийски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: