Кардиограма вместо парола и поточно видео от дъното на океана

Кардиограма вместо парола и поточно видео от дъното на океана Снимка: pixabay

Социалните мрежи вече са не само социални и не само мрежи.
Функционалността на социалните мрежи и месинджърите излизат извън пределите на комуникациите. По време на самоизолацията ролята на виртуалното взаимодействие нарасна многократно дори и за онези, които преди са били далеч от интернет. Сега технологичните гиганти се опитват да укрепят този резултат и да превърнат разработките си в нови възможности - от методи на плащане до разпознаване на глас.

Какво ново

Бразилия стана първата страна, в която потребителите на месинджъра WhatsApp могат да извършват плащания със съобщения.

Facebook пусна нова функция, базирана на услугата за плащане Facebook Pay.

Сега в WhatsApp можете да платите за покупката си или да изпратите паричен превод с кредитна карта. Разработчиците твърдят, че данните ще бъдат криптирани в съответствие със стандартите за електронна защита на плащанията. За да разрешат плащане, потребителите ще могат да въведат своя ПИН код за плащане във Facebook или да сканират пръстов отпечатък.

Междувременно учените вече намериха по-надежден начин за защита на личните данни отколкото набор от символи или дори сканиране на ретината. Става вудма за сърдечния ритъм.

В Оксфорд ИТ специалисти започнаха да изучават сърдечната дейност: вариациите във вълновия модел на ЕКГ са уникални за всеки човек и са непрекъснати.

Трябва да въведете парола и да сканирате ретината или пръста преди конкретна операция, а сърдечната честота може да изпраща лични идентификационни сигнали всяка секунда. Например смартфон с интегриран скенер за ЕКГ може да се намира в разблокирано състояние само в непосредствена близост до собственика.

Snapchat обяви планове за откриване на платформа за разработчици, така че те да могат да създават услуги с допълнена реалност за потребителите. Сега това е най-популярната западна социална мрежа, която не е свързана с Facebook (229 милиона потребители по целия свят).

По време на срещата на разработчиците Snapchat анонсира функция за допълнена реалност (AR) за разпознаване на растителни видове и породи кучета - просто трябва да насочите камерата към тях.

И благодарение на интеграцията с приложението Yuka за препоръки за диети, можете да използвате същата технология за анализ на храните. С откритата платформа разработчиците ще могат да внедряват собствена функционалност и цифрови филтри за камери на мобилни устройства.

А Twitter се опитва да направи комуникацията на потребителите по-човешка. Социалната мрежа пусна нов начин за създаване на публикации - използване на глас. Понастоящем технологията е достъпна само за собствениците на джаджи с операционната система iOS.

За разлика от текстовите записи, които могат да бъдат не повече от 280 знака, гласовите туитове не са ограничени във времето, но автоматично ще бъдат разделяни на аудио файлове по 140 секунди.

Дори водолазите вече могат да публикуват и да създават поточно видео в реално време по време на дълбоки гмуркания. Учени от Саудитска Арабия са създали Wi-Fi усилвател на сигнала, който им позволява да изпращат изображения буквално от дъното на океана.

Технологията Aqua-Fi от дълбочина прехвърля данни от мобилно устройство, използващо радиовълни, към Raspberry Pi сървър, монтиран на водолаза, който изпраща данни на повърхността чрез лазерен лъч или LED сигнал.

Полезно е да се знае

През юни 2020 г. Apple патентова алгоритъм за създаване на синтетични групови селфита. Технологията генерира обща картина от отделни кадри, направени от различни хора. След това потребителят може да промени позицията си на новосъздаденото селфи.

Полската търсачка с разпознаване на лицa PimEyes намира акаунти в социалните мрежи по снимката на конкретен човек. Разработчиците са създали услуга за защита от злоупотреба с лични снимки.

Потребител с платен абонамент за PimEyes получава известия, ако снимки с него са качени в социалните мрежи или други сайтове. Компанията обаче не гарантира, че технологията няма да бъде използвана, например, от киберпрестъпници, за да шпионират някого.

Facebook ще използва изкуствен интелект (ИИ) за борба с дийп фейк (дийп фейк - синтезирано видео с хора). Таковa видео също се създава от изкуствен интелект и като правило - за фалшифициране на действия и думи на конкретен персонаж.

За да обучи ИИ да разпознава подобни изображения, социалната мрежа е събрала най-голямата колекция от дийп фейк - повече от 100 хиляди клипа, създадени с участието на почти 3,5 хиляди реални хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: