Започва ремонт на моста на Кольо Фичето над река Янтра

Започва ремонт на моста на Кольо Фичето над река Янтра Снимка: МРРБ

Министър Комитова и кметът на Бяла Димитър Славов обсъдиха проекта за ремонт на моста на Кольо Фичето над река Янтра

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и кметът на община Бяла, област Русе, Димитър Славов обсъдиха проекта за ремонт на моста на Кольо Фичето (Беленския мост) над река Янтра. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Обявеното за паметник на културата от национално значение съоръжение предстои да се реновира със средства по управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Общата стойност на инвестиционните разходи по проекта е малко над 9,5 млн. лв. Предвижда се със средствата да се финансира извършването на консервация и реставрация на съоръжението, изграждане на двуетажна сграда, в която ще се помещават музей, ресторант и помощни помещения, както и цялостно облагородяване на зоната около моста. Ще бъде доставено и оборудване за ефектно 3D мапинг шоу и други атракции, които да превърнат общината в туристическа дестинация.

Кметът увери, че има пълна готовност за започване на строителните дейности, като се изчаква финално съгласуване на документацията от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: