Природният газ може да поевтинее

Природният газ може да поевтинее Снимка: www.pixabay.com

Очакванията са вследствие рекордно ниските цени на петрола.

И преди пандемията се очакваше природният газ да има трудна година, особено след като меката зима изостри проблема с големите запаси. Но ситуацията премина от лошо към по-лошо, тъй като пандемията затрудни търсенето и принуди основните купувачи да се откажат от част от доставките. Междувременно големите продавачи все още не са се освободили от достатъчно продукция, като запасите са близо до запълване на пълния капацитет. Глобалният пазар на природен газ на стойност 600 млрд. долара се намира в състояние на свръхдоставки.

Подобно при спадането на петрола през април до -40 долара за барел, ключовият фактор е липсата на възможности за съхраняване на излишъците. Търговците и анализаторите посочват, че Европа като първия пазар, който вероятно ще достигне до тази критична точка, може да окаже ефект върху купувачите и продавачите от САЩ до Азия. Макар че пазарът на петрол има широк, макар и крехък съюз на производителите за управление на производството и цените, начело на Саудитска Арабия и Русия, на пазара на газ липсва координиран подход, който позволява на текущото свръхпредлагане да се отклонява без контрол, което означава, че падането на цените може да бъде по-голямо и за по-продължителен период.

„Намираме се на неизследвана територия с ниски нива на търсене и големи запаси“, коментира Гай Смит, ръководител на търговията с газ в шведската комунална компания Vattenfall AB. Според него в краткосрочен период съществува реален риск да се създадат условия, които да позволят да видим отрицателни цени в Европа, но само в много кратък срок.

Запасите от природен газ в Европа са запълнили 73% от възможния капацитет в сравнение със средногодишно ниво от 45%, сочат данни, събрани от Gas Infrastructure Europe.
 

„Европейският капацитет за съхранение на газ е най-големият риск за световните газови пазари“, коментира Едмунд Сиау, анализатор в Сингапур в енергийния консултант FGE.

Най-голяма вероятност цените на природния газ да станат отрицателни има за пазара във Великобритания. Капацитетът за съхранение в страната е намалял драстично след затварянето на съоръжение Rough на Centrica Plc през 2017 г.

Докато търговците и анализаторите, анкетирани от Bloomberg миналия месец, отбелязват, че има вероятност да се появи газ на цени под нулата в Европа, повечето все пак смятат, че шансовете за това са малки, тъй като доставчиците вероятно бързо ще реагират, преди да се стигне до този момент.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: