Забранява се политическата и партийната дейност в училищата, обяви МОН

Забранява се политическата и партийната дейност в училищата, обяви МОН

Учителите трябва да са политически неутрални, а фокусът в системата следва да се премести към висока експертиза и професионализъм

Министерството на образованието и науката публикува проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява политическата и партийната дейност в училищата. Така образователната система се деполитизира със закон, отбелязват от МОН. Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата. 

При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието", е записано в проекта.  

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. Преди дни служебният министър Николай Денков обяви, че над 1/3 от началниците на регионални управления по образование са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за вота през април. 

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта. 

Очакванията са да бъде ограничена възможността за оказване външно въздействие върху лицата, които изпълняват педагогически функции в системата на предучилищното и училищното образование, както и върху държавните служители в регионалните управления на образованието. Ще се възпрепятства и възможността за използване ресурсите на образователната системата за провеждане на политическа и партийна дейност, предизборна агитация и др., като фокусът ще бъде изместен върху функционирането на системата в интерес на обществото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: