Възобновява се фериботът между Русе и Гюргево

Възобновява се фериботът между Русе и Гюргево

Работата по проекта ще започне веднага

След поредица от срещи между областната управа на Русе и Гюргево беше договорено да се възстанови фериботната връзка между двата града. Ще бъде създадена и съвместна комисия, която да се заеме веднага с осъществяването на проекта. 

В рамките на около месец би могла да се изгради необходимата пристанищна инфраструктура край Русе, е показал детайлен анализ на областната управа в крайдунавския град. Мястото, на което ще спира фериботът от румънска страна, е частна собственост и съответно ще трябват повече документи и време.  

Според изчисления за денонощие в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира, което значително ще облекчи трафика по моста. Нарастващото напрежение сред шофьори и граждани заради спиращите по градските булеварди тирове е основната причина за възраждането на фериботната връзка. 

Трябва да синхронизираме ресурсите, с които разполагаме, и да не губим време. Проблемът е очевиден, а хората чакат от нас действия, които да го разрешат. Бюрокрацията не може да е пречка“, е категоричен областният управител на Русе Борислав Българинов

По време на срещите е била обсъдена и темата с изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. За целта се планира в началото на юли да бъде подписано споразумение между институциите от двете страни на реката и дори да бъдат привлечени известни личности, които да се застъпят за каузата. Българинов е изразил и готовност да инициира среща с премиерите на България и Румъния, които на място да се запознаят със ситуацията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: