17 предприятия в Русе се проверяват от Екоинспекцията

17 предприятия в Русе се проверяват от Екоинспекцията Снимка: Wikipedia

17 предприятия на територията на Русе, които са потенциални източници на неприятни миризми, ще бъдат проверени от Регионалната екоинспекция.

По-рано този месец вече бе направена една проверка заради многобройни сигнали за наличие на миризма на „изгорял бакелит" от завода за автомобилни части, както и няколко извънредни проверки заради емисии от производствените му халета, според съобщения на БТА.

Решението на проблема с въздуха в Русе може да се търси отново във въвеждането на система, функционирала до 2012 г. по програма „Долен Дунав", която впоследствие е била спряна поради липса на финансиране.

Сензорите на въпросната система регистрират наличието на замърсяване, но също така и показват неговия източник.

Решението може да бъде взето от Министерството на околната среда и водите. Според експерта от Регионалната екоинспекция инж. Христо Милков камерите за видеонаблюдение, които ще бъдат монтирани от Министерството на различни обекти, не са в състояние да дадат информация за замърсяването, оповести още БТА.

„Към момента мога да ви кажа, че на камерите, които са сложени от Община Русе, това, което се вижда, невинаги е доказателство, че става въпрос за замърсяване. Ако се изпускат миризми, те могат да бъдат без цвят и няма как да се проследят с камера“, посочи Милков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: