Федерален съдия блокира забраната на Байдън върху нови сондажи за нефт и газ

Федерален съдия блокира забраната на Байдън върху нови сондажи за нефт и газ


Федерален съдия в Луизиана блокира временната забрана на администрацията на Джо Байдън за нови договори за сондажи за нефт и газ върху обществени земи и разпореди продажбите на лизинг да продължат, съобщава NBC. От президентската администрация заявиха, че вероятно сондажите в Аляска и в Мексиканския залив ще бъдат възстановени.

В началото на мандата си като президент на САЩ, Байдън постанови да бъде въведен временен мораториум върху новите сондажи, докато бъде извършен анализ на съществуващото положение и да се реши дали извличането на нефт и газ от федерални земи и води трябва да продължи и в бъдеще.  

Държавният прокурор на Луизиана Джеф Ландри и още 12 адвокати от Републиканската партия заведоха иск за блокиране на временната забрана с аргумента, че администрацията е заобиколила законовите изисквания за извършване на подобен ход. Във вторник съдията Тери Даути от Окръжния съд на САЩ в Западния окръг Луизиана издаде предварителна заповед, блокираща администрацията да наложи мораториума.  

„Милиони, евентуално милиарди долари са заложени, пише Даути в меморандум от 44 страници, придружаващ заповедта. „Заложено е финансиране за местните власти, работни места за служители и средства за възстановяване на бреговата линия на Луизиана. Ищците разчитат на приходите, получени от отдаването на земя под наем за нефт и газ." 

От Министерството на вътрешните работи на САЩ заявиха, че ще се съобразят с решението, без да уточняват плановете си за обжалване на заповедта, като сигнализират, че сондажите в Аляска и в Мексиканския залив вероятно ще се възобновят - поне засега. В началото на месеца бяха оповестени плановете на администрацията на президента Байдън да спре сондажите за петрол и газ в Националния резерват за диви животни в Арктика, които бяха разрешени в последните дни на Доналд Тръмп като президент. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: