Проучване показва: Влошеното психично здраве е повлияло негативно на икономиката

Проучване показва: Влошеното психично здраве е повлияло негативно на икономиката

Разходите на европейската икономика за лечение са достигнали 4 на сто от брутния вътрешен продукт

Милиони хора на планетата имат проблеми с психичното си здраве, което се отразява върху разходите в икономиката. Пандемията от коронавирус усложни още повече ситуацията, се казва в най-новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Световната пандемия се отрази негативно върху социалния живот, образованието, спортуването, медицинските услуги, работата на хората. 

Посочва се, че поради психическите нарушения разходите на европейската икономика са достигнали 4 на сто от брутния вътрешен продукт. Това са загуби от увеличените разходи за лечение, спад в производителността на труда, увеличаване на безработицата. 

В доклада се подчертава, че правителствата са длъжни да оказват адекватна помощ на пострадалите, като в същото време увеличават инвестициите и качеството на медицинската помощ, за да се намали високата социална и икономическа издръжка, свързана с психични разстройства. 

ОИСР отбелязва, че първата стъпка към разрешаването на проблема е признанието, че има такъв проблем. Макар през последното десетилетие разходите по опазване на психичното здраве да са се увеличили в страните, членуващи в организацията, делът на общите разходи за психично болните не се е покачил, а в някои държави дори е намален. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: