Oktoberfest: кратко ръководство

Oktoberfest: кратко ръководство Снимка: pixabay

Може би сте чували за Октоберфест в Мюнхен - това е единственият най-голям и най-добър бирен фестивал в света. Четиринадесет бирени палатки и шест милиона души изпиват повече от седем милиона литра бира.Тази статистика е впечатляваща...

Тук се сервира най-добрата бира в света, приготвена според германските закони за чистота, която привлича любителите на бирата  от всички посоки на света.  
 

И така, ето кратко ръководство за пиене, за да станете подходящо празнични на Октоберфест.

 

Бирите са скъпи, 12 евро Maß (произнася се mah-s), за да бъдем точни. Да не говорим, че процентът в немската бира е необичайно висок, така че един Маас, която е един литър бира, ще бъде достатъчна, за да ви държи приятно адекватни през целия ден. 

На Октоберфест не е евтино. Въпреки че бирата е като вода в Германия по отношение на наличността, бирите на Октоберфест идват малко по-скъпо от обикновените немски бири. През 2019 г. бирите на Октоберфест варираха от 11,40 евро (Августин-Фестхале) до 11,80 евро (Bräurosl, Hacker-Festzelt, Löwenbräu-Festzelt, Paulaner-Festzelt). Влизането за 11,70 евро беше все по-популярният Hofbräuhaus-Festzelt. 

 

Това не са само обикновени бири. Това е смъртоносна и вкусна комбинация от шестте любими пивоварни в Мюнхен. Те са по-вкусни и много по-силни от това, с което вероятно сте свикнали в ежедневието си. Една напитка ще ви развесели, две питиета ще ви накарат да си бъбрите с бармана или с келнерката, с три питиета ще танцувате на масата...

Бирата е това, което прави фестивала, и той определено заслужава репутацията си. Съдържанието на алкохол е по-високо, така че имата гарантирано добро време в огромна чаша. 

Бирите може да са смъртоносни, но на следващия ден няма да изпитате типичния си махмурлук (няма 100% обещание). Немските закони за чистота означават, че бирите са чисти, няма лоши ингредиенти в тях, които биха ви накарали да се почувствате гадно на следващата сутрин. 

Кои бири са налични на Октоберфест?

Баварците са много конкретни по отношение на бирите, сервирани на Октоберфест - всички те трябва да се варят в границите на града, което е трудно, тъй като марките се разширяват, а пространството е оскъдно в града, и очевидно трябва да се подчиняват на германските закони за чистота на бирата: само вода, ечемик, хмел и малц са разрешени при варенето. И всички бири на Октоберфест имат собствена палатка, посветена на конкретната бира, така че потърсете името на бирата, която искате да опитате, и влезте там! Мюнхенските бири на Октоберфест (процентът алкохол е в скоби):

Августинър (6,0%)

Hacker Pschorr (5,8%)

Löwenbräu (6,1%)

Spatenbräu (5,9%)

Paulaner (6,0%)

Hofbräu (6,3%)

Коя бира е най-добрата на Октоберфест?

Е, това ще бъде въпрос на личен вкус, със сигурност. Повечето стоки се намират в палатките Löwenbräu или Hoffbräu, така че може би ще заключите, че тези марки бира от Октоберфест са най-добрите, но реалността е, че те обикновено са по-приятелските зали за бира за чужденци. Наистина ви препоръчваме да заобиколите тези зали и да опитате колкото се може повече различни бири, тъй като много от нашите местни доставчици обичат Августинър, други са хората на Paulaner, а дори и Hacker Pschorr и Spatenbräu имат своите почитатели. Истината е, че най-добрата бира на Октоберфест е тази в ръката ви, така че се наслаждавайте!

Дори и да не сте любител на бирата, все пак препоръчваме поне да я опитате. В крайна сметка това е Октоберфест и може би сте опитвали бира в родината си, но никога автентична немска бира. Но ако все още не сте запален любител на бирата, ето още няколко варианта да пийнете нещо.
 

 

Все още можете да отидете на Октоберфест и да не пиете бира. Има палатка за вино и не е евтино, но то какво е евтино на Октоберфест? Чаши вино, започващи от около 12 евро, са достатъчни, за да изчистите този портфейл.

Освен вино може да опитате Radler...

Какво всъщност е Radler?

Това, което бихме нарекли „шанди“ или „слаба  бира“. Това е основно бира и лимонада, което прави освежаващо бевие, но няма да ви помогне много в отдела за „разбиване“.

Някои от палатките са известни със своето силно ирландско кафе, което ще ви направи да се чувствате късметлии като ирландците. Други спиртни напитки и шнапс, разбира се, са на ваше разположение.

Психическо, скъпо, развратно, културно изживяване като никое друго. Това не е просто куп пияни, които се извиват по палатките и изпиват еднолитрови пинти за 15 секунди. Но това е и представа за германската култура, и място, където хората от цял ​​свят могат да се съберат на по едно освежаващо питие и братвурст.
 

Опашките на Октоберфест могат да бъдат дълги и продължителното чакане със стотици хора може да ви направи мърморещи. Но когато най-накрая влезете в залата и ви сервират първата вкусна бира, ще усетите, че животът започва отново. 

 

Важно е да се отбележи, че няма да ви сервират бира, ако не седите на маса. Хората обикновено отстъпват по пейките, за да ви пуснат, сега се създават приятелства!

Във всяка палатка с бира има традиционна баварска музика, която ще накара вас ​​и вашата група да пеете весело и напълно в тон. Понякога можеш да прекараш целия ден само в една палатка, защото прекарваш толкова добре. Времето тук наистина лети...

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: