Колко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“

Колко ще струва съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“

През януари 2021 г. правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване

Около един милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“, съобщава БНР. Сумата трябва да се изплати в следващите две години и половина. 

Преди дни компанията е избрала за изпълнител на дейностите руската компания „Атомстройекспорт“ и предстои решението да влезе в сила. 

Оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“, който в момента отново е спрян, беше докарано у нас, но по думите на служебния министър Андрей Живков „временно заради ковид-заразата“ се е наложило то да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа. 

Първият договор на НЕК за извършване на дейности по преконсервация на доставеното оборудване е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на миналата година. Сключеният нов договор с руската компания „Атомстройекспорт“ предвижда до края на 2023 г. над 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани. В рамките на договора ще бъдат направени проверка и контрол на местата, където се извършват дейностите, изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването. 

До края на тази година ще бъдат изплатени над 280 000 лева, а през следващите две - по над 400 000, като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора. 

Прeз 2012 г. пo рaзпoрeждaнe нa МC прoeктът „Белене“ беше прекратен. През юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България, след което такова решение гласува и Министерският съвет. През януари 2021 г. правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“.  

Пет години след като България е изплатила изцяло оборудването, поръчано на Русия за АЕЦ „Белене“, повече от половината от него не е доставена, а доставеното се „търкаля като старо желязо“, заяви вчера в интервю пред btv Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и икономиката в две правителства. По думите му България е получила произведеното към онзи момент оборудване, но и до днес не е доставена онази част, която е била поръчана.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: