Ръстът на цените през май е най-висок от 2010 г. досега

Ръстът на цените през май е най-висок от 2010 г. досега

България не е изключение от глобалната тенденция

Поскъпването на хранителните продукти в глобален мащаб продължава вече цяла година без прекъсване. Индексът на цените на храните, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана към ООН и отразяващ месечната динамика в стойността на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти и на захар, се е повишил с 4,8% през май спрямо април т.г. Повишението спрямо май 2020 г. е с 37,9%, което е най-високият ръст от октомври 2010 г. досега. 

Като цяло, според експертите този ръст е следствие най-вече от скока на цените на растителните масла, захарта и зърнените култури. Доставчиците са засегнати от проблеми с производството, с работната ръка и транспорта по време на пандемията. Увеличават се и опасенията от влиянието на по-широка инфлация и по-високите сметки в магазина върху световното икономическо възстановяване. 

Подиндексът за цените на зърнените култури се е повишил с 6% през май в сравнение с април, което е с 89,3% над нивото от май 2020 г. При растителните масла подиндексът скочи с цели 7,8% на месечна база. Цените на млечните продукти са се повишили с 1,5% през май до 120,8 пункта, като нарастват вече цяла година без прекъсване и вече са с 28% над нивото си от май 2020 г. 

Цените на храните у нас също отбелязват значителен ръст в последния месец. Най-драстично е поскъпването на олиото, показват данни на земеделското министерство, публикувани от „Труд". Само за седмица в четиринадесет области цената му се вдига с между 0,8% и 8,5%, като средната за страната цена вече достига до 3,70 лв. За сравнение, в началото на годината цената на бутилка олио на едро е била 2,50 лв. Повишение се отчита и при цената на захарта, като продуктът е поскъпнал най-много във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3%, до 1,44 лв./кг. В магазините в София и Перник се отбелязва и ръст на цените на брашното. В първата седмица на юни то поскъпва с 8,5 на сто в двата града.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: