Нискотарифната Ryanair вдига с 10% цената на билетите

Нискотарифната Ryanair вдига с 10% цената на билетите Снимка: ca.news.yahoo.com

Причината е забавянето на доставката на нови самолети Boeing 737, с които компанията планираше да превози 205 милиона пътници – значително повече в сравнение с 2023 г., когато компанията обслужи 137.5 милиона души

До   март Ryanair трябваше да получи 57 самолета Boeing 737 Max 8200, но изглежда само 40 – 45 машини ще пристигнат навреме за летния сезон. Това промени прогнозата за мащаба на пътникопотока, като компанията оценява, че при тези условия ще успее да превози максимум 200 милиона пътници. От Boeing също потвърдиха, че за летния сезон ще могат да осигурят с 9 000 места по-малко от планираното. 

Boeing е обект на проверки след инцидент през януари, когато вратата на авариен изход се откачи и падна по време на полет. За щастие, при инцидента не пострадаха пътници, но се наложи аварийно кацане. Това накара Федералната авиационна администрация да започне пълна и щателна проверка на контрола на качеството на новите самолети Boeing, което забави производството.

От Ryanair заявиха още, че вземат мерки за ограничаване на пътническите тарифи, например чрез икономии на гориво, за да не се стигне до увеличение, като това през 2023 г., когато цените на билетите скочиха със 17%.

И други авиокомпании търпят ограничения в капацитета заради недостиг на самолети. Проблем с двигателите на Pratt & Whitney например, приземи редица машини Airbus, каквито използва WizzAir. Според ръководството на Ryanair това ще оформи по-високи летни цени на самолетните билети в цяла Европа.

Същевременно, от Ryanair не одобряват кадровите промени по високите етажи в Boeing, настъпили в резултат на досегашните проверки. Известно е, че нискотарифната авиокомпания многократно е подкрепял висшето ръководство на Boeing, но е критикувала стандартите за контрол на качеството на самолетостроителя – проблем, за чието разрешаване Boeing оповести, че работи по цялостен план, за да възстанови графика на доставките на нови машини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: