Китайският внос расте с най-бързи темпове от десетилетие

Китайският внос расте с най-бързи темпове от десетилетие

Повишението в цените на суровини като въглища, стомана, желязна руда и мед са основната причина за скока

Вносът на стоки в Китай през май е нараснал с най-бързите си темпове от 10 години, подхранван от скока в цените на суровините, докато растежът на износа не е оправдал очакванията, вероятно заради случаите на COVID-19 в големите пристанища в южната част на страната. Това съобщава Reuters. В доларово изражение през май износът е нараснал с 27,9% спрямо година по-рано. 

Вносът се е увеличил с 51,1% на годишна база през миналия месец, което е най-бързият растеж от януари 2011 г. Китай отчете търговски излишък от $ 45,53 млрд. за месеца, което е повече от стойността през април ($ 42,86 млрд.), но е по-малко от очакваните $ 50,5 млрд. Анализаторите приписват заслугата за рекордното увеличение на повишението в цените на суровини като въглища, стомана, желязна руда и мед. През тази година те са се повишили като следствие от облекчаването на мерките, свързани с пандемията в много страни, и голяма глобална ликвидност. 

В същото време износителите се борят с по-високи разходи за суровини и товари, логистични затруднения и укрепващ юан, което намалява конкурентоспособността на китайските стоки. Въпреки това бързото възстановяване на търсенето на развитите пазари вероятно ще засили износа на стоки от Китай през следващите тримесечия, твърдят анализатори. 

Юанът се изкачи до петгодишен връх спрямо кошница от валути на търговски партньори миналата седмица, подсилен от притока в акции и облигации, както и подобряващата се икономическа перспектива. През последното тримесечие валутата се представи по-добре от повечето други азиатски валути, печалбите обаче може би са достигнали своя максимум засега, смятат анализатори. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: