Пожари са унищожили 14% от гигантските секвои в света

Пожари са унищожили 14% от гигантските секвои в света

Учените окачествяват загубата като катастрофална

През периода август-декември 2020 г. пожари са унищожили между 7500 и 10 000 гигантски секвои, съобщава Американската служба за националните паркове. Общо горските пожари са изпепелили 14% от всички секвои, съществуващи в момента в света.  

„Не преувеличавам, като казвам, че това е умопомрачителна катастрофа за всички нас. Тези дървета са живели хиляди години. Вече са преживели десетки пожари", казва Кристи Бригам, която управлява ресурсите и научните изследвания в националните паркове Sequoia и Kings Canyon. „Първата ми реакция беше да плача“, казва Бригъм пред CNN. „Втората ми реакция беше да работя по предложения за безвъзмездни средства за финансиране на допълнителни обработки на горите, за да се защитят останалите секвои."

Гигантските секвои растат само по върховете на малък централен ареал на Сиера Невада, Калифорния. Височината им може да надхвърли 90 метра, а диаметърът на ствола достига до 8 метра. Възрастта на някои от най-старите дървета е над 3000 години. Поради концентрирания ареал, миналогодишните пожари са успели буквално да унищожат част от популацията, останала на света. През последните месеци изследователи от службата за националните паркове прекосиха овъглените гори, за да изследват щетите. В началото на май, след цяла зима на дъжд и сняг, те са открили все още горяща секвоя месеци след като пожарът беше овладян, пише Guardian. 

Гигантските дървета са не само адаптирани към огъня - те са зависими от него, тъй като пожарите с ниска интензивност им помагат да освободят семената си от шишарките. През последните години обаче климатичните промени доведоха до изгаряния с висока интензивност, които застрашават оцеляването на най-древните дървета на Земята. 

Незапомнената по мащаб суша в Калифорния също притеснява учените, ангажирани с опазването на уникалната флора, които прогнозират, че тазгодишният „сезон на пожарите" ще се превърне в „историческо бедствие". През 2020 г. пет от шестте най-големи пожара в историята на Калифорния изпепелиха щата, унищожавайки милиони акри гори и покривайки голяма част от щата с дим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: