Най-древният предмет с надпис „Произведено в Китай" е на 800 години

Най-древният предмет с надпис „Произведено в Китай" е на 800 години Снимка: The Field Museum / SWNS.com

По надписа „Произведено в Китай" и точно указание за мястото на производство археолозите датираха фрагмент от керамика, открит сред други артефакти на мястото, където преди осем века е потънал китайски търговски кораб, съобщи руското издание „Популярная механика".

През 80-те години на миналия век в Яванско море (между островите Суматра и Ява) са открити останки от потънал преди 800 години кораб. Дървото е почти напълно разложено, но времето е пощадило товара; артефактите се извадени от морето и се изследват вече тридесет години.

Неотдавна в списание Journal of Archaeological Science: Reports бе публикувана статия, описваща една от находките - фрагмент от керамика с надпис „Произведено в Китай". За работата на учените разказва изданието The Mirror.

Лиза Низиолек, ръководител на изследователския екип, който изследва артефактите от потъналия кораб, разказва: „В началото на деветдесетте години корабът е датиран към средата до края на XIII век, но ние открихме доказателства за това, че той е построен сто години по-рано. Преди осемстотин години някой написа на този глинен съд: „Произведено в Китай". Определянето на конкретното място ни помогна да датираме правилно кораба." На глинения съд, които е бил част от товара, е посочено мястото на производство - регион в Китай, който е променил името си след нашествието на монголите през 1278 г. На съда е използвано старото име и Низиолек смята, че корабът е потънал около средата на XVII век; по други признаци учените са уточнили най-ранното възможно датиране - 1162 г.

Освен глинените съдове, корабът е превозвал слонова кост и смола, която по това време е била използвана за обработка на корпусите на корабите. Средата на ХІІ век е времето на разцвет на морската търговия в Китай, именно по това време морските пътища започват да се радват на по-голяма популярност отколкото Великия път на коприната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: