Влаковете в Германия ще преминат изцяло на енергия от вятъра и Слънцето

Влаковете в Германия ще преминат изцяло на енергия от вятъра и Слънцето Снимка: webcafe.bg

Очаква се до 2038 г. вредните емисии от железопътната транспортна система на Германия да бъдат сведени до минимум

Планира се германските влакове да преминат изцяло към възобновяеми енергийни източници. Вредните емисии от железопътната транспортна система на Германия ще бъдат сведени до минимум до 2038 г., пише руското издание Lenta.ru, позовавайки се на Deutsche Welle.

Основният национален железопътен оператор на Германия - Deutsche Bahn (DB), възнамерява през следващите 17 години да превключи всички локомотиви, които пътуват в страната, на електроенергия от възобновяеми източници, включително от Слънце, вятър, биомаса и вода.

DB вече е сключила договори за доставка на електроенергия от слънчева електроцентрала от компанията Enerparc в Мекленбург за следващите 30 години. През 2021 г. разходите за „чиста" енергия ще съставляват повече от 60% от разходите на концерна.

Общият годишен разход на енергия от влаковете на концерна е 10 тераватчаса, което е приблизително равно на потреблението на енергия в целия Хамбург, втория по големина град в Германия.

Преди няколко години германските експреси ICE и влаковете IC/EC преминаха на екологично електричество, а локомотивите с чисто гориво бяха маркирани със зелени ивици вместо традиционните червени.

Екологизацията на железопътните линии в Германия се подкрепя с въвеждането на влакове, които се движат с „чиста" водородна енергия.

Експресите Coradia iLint на френската компания Alstom се движат по германските територии от 2016 г., като до 2021 г. общата дължина на превозите от Европа възлиза на 110 хиляди мили (177 хиляди километра). 

Засега водородните двигатели присъстват само в новите, току-що пуснати локомотиви, но производителите възнамеряват да се заемат с подобна модернизация и на стария подвижен състав.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: