Българската банка за развитие ще има нов надзорен съвет

Българската банка за развитие ще има нов надзорен съвет Снимка: МИ

След като вчера беше сменен съставът на одитния комитет на Българската банка за развитие (ББР), днес служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни двама от сегашния Надзорен съвет на ББР - Митко Симеонов и Велина Бурска

   „Искам да дам максимална прозрачност на моето решение да се освободя от двамата членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Много важно беше да чуя тяхната гледна точка, но те не ни уважиха. Проблемът, който виждам в тази банка, е огромната концентрация на средства, които са отишли в топ 20-те клиента, като в топ 8-те е близо милиард. 

Средствата на тази банка трябва веднага да се насочат към малки и средни бизнеси, защото те имат нужда от ликвидност. С уволнението на двамата от Надзора препоръчвам назначаването на нови двама независими, с опит, ще действат с голяма прозрачност", заяви икономическият министър Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Той допълни, че ще има ограничение Българската банка за развитие да не може да дава повече от 5 милиона кредит на който и да било. 

Министър Петков предлага уволнените Симеонов и Бурска да бъдат сменени от Васил Щонов и Валентин Михов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: