Ултрабяла боя може да помогне в борбата срещу климатичните промени

Ултрабяла боя може да помогне в борбата срещу климатичните промени Снимка: gineersnow.com

Кой ще иска климатик, след като има супер бяла боя?

Екип от Университета Purdue в щата Индиана (САЩ) е създал нова ултрабяла боя, която ще помогне в борбата с климатичните промени.

Ако боядисате с нея покрив с площ около 300 кв. м, може да постигнете охлаждащ ефект с еквивалент 10 киловата. Това е много по-мощно от традиционните климатици, които се използват в повечето жилища”, казват от университета и твърдят, че техният продукт отблъсква инфрачервената топлина и отразява до 98,1% от слънчевата светлина. Това превъзхожда с 80% до 90% подобни продукти и бие предишния рекорд (95,5%) за отразяване на слънчевата светлина на други научни разработки за ултрабяла боя.

Бели стени и покриви се използват от векове за защита срещу горещините. От 70-те години на миналия век се правят и опити да се разработи охлаждаща боя като алтернатива на традиционните климатици. 

Новата супер бяла боя е резултат на 6 години научна работа. Но защо е толкова силно отразяваща? Основната причина е химическото съединение бариев сулфат, което се използва и в направата на бяла фотографска хартия. Невероятно високият отразителен ефект се постига от наличието на частици с различна големина в съединението.

С покачването на глобалните температури все повече и повече хора разчитат на охлаждане, за да поддържат безопасността и комфорта си. Предвижданията са, че до 2050 г. използваната за охлаждащи системи енергия ще се утрои, което ще повиши глобалното потребление на електричество с 20%.

В Лос Анджелис, Калифорния, някои улици са покрити с друго свръхбяло покритие, наречено CoolSeal, с цел да се намалят температурите в града. Според градското бюро за обслужване на уличната мрежа резултатът е охлаждане средно с 5,5 до 8,3 градуса по Целзий.

Повишаващите се температури в Долината на смъртта в Калифорния напоследък поставиха нов рекорд, след като през 2020 г. метеоролозите измериха там 54 градуса по Целзий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: