Италианското правосъдие разследва висш служител на СЗО

Италианското правосъдие разследва висш служител на СЗО Снимка: alamy.com

Какво се случва зад кулисите на ковид-кризата

Пандемията от COVID-19 повдигна много въпроси към СЗО, които поставят под съмнение и действията ѝ по време на кризата, и прозрачността в работата ѝ.

Сега прокуратурата на един от най-засегнатите райони на Италия – Бергамо, обвинява Раниери Гера, доскорошен заместник-генерален директор на СЗО, а понастоящем специален съветник в организацията, че е предоставял неверни данни за италианския протокол за реакция при пандемии.

Първоначално прокуратурата на Бергамо е разследвала причините за късното въвеждане на локдаун в областта, което доведе до множеството жертви, но впоследствие е разширила разследването си и с писмено искане приканва СЗО да ѝ съдейства, като осветли евентуално негласно споразумение между Рим и СЗО, което прикрива, че Италия е била неподготвена за реакция в пандемични условия.

Причината: На 13 март 2020 г. научна група от регионалния офис на СЗО във Венеция с ръководител д-р Франческо Замбон публикува на интернет-страницата на СЗО доклад, наречен „Безпрецедентно предизвикателство: първата реакция на Италия срещу COVID-19”.

Докладът, одобрен от трима висши служители на СЗО, разкрива, че протоколът за борба с пандемии на Италия не е обновяван от 2006 г. След по-малко от 24 часа обаче докладът изчезва от сайта на СЗО.

Следват, меко казано, странни действия: от СЗО отхвърлят завалелите отвсякъде обвинения в цензура и заявяват, че докладът се нуждаел от уточнения, но все още не са публикували коригираната му версия.

Няма отговор и на нито един от въпросите на прокуратурата на Бергамо, но пък служителите на СЗО са инструктирани да не сътрудничат на разследването, позовавайки се на имунитет.

Самият Гера обаче е изложил пред прокуратурата защитата си на 40 страници, плюс 495 страници анекси. Като директор на Департамента за превенция в Италианското здравно министерство в периода 2014 – 2017 г., той е пряко отговорен за подготовката и протокола при пандемична заплаха и е бил длъжен да го обнови, което обаче не е направил, като е пренебрегнал указанията на СЗО и Европейската комисия от 2009 г. и 2013 г. Това е и ябълката на раздора с д-р Замбон, когото Гера е притискал да промени именно тези данни в доклада си.

Сега, месец след началото на разследването, Гера прехвърля топката към своята наследничка на поста в министерството, която бил предупредил, че „страната има нужда от нов пандемичен протокол”, като не пропуска да подчертае също, че указанията на СЗО и ЕК имат препоръчителен характер. 
Противно на предишни свои изявления, Гера сега твърди, че нито той, нито генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус имат пръст в изтеглянето на доклада и вече изцяло прехвърля отговорността за това на представителството на СЗО в Пекин, с което налива още масло в огъня на критиките към СЗО за зависимостта ѝ от Китай.

В Италия случаят разпали горещи спорове, които ескалират, особено предвид факта, че малко преди публикуването на доклада СЗО е получила от италианското правителство доброволна вноска в размер на 10 милиона долара.

Според д-р Замбон, който междувременно е отстранен от СЗО след 13 години работа там, въпросът вече не е в доклада, а в самото съществуване на тази необходима за света организация и независимостта ѝ от държавите членки.

Въпросът обаче е и професионален, и морален, защото според все повече експерти СЗО не е реагирала своевременно на пандемичната заплаха и не се е погрижила да има надеждни източници за националните протоколи в случай на пандемия – а това би спасило живота на хиляди хора.
 

По материали на Le Temps, BBC, Sky news, AP 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: