Великобритания отхлаби рестрикциите, крадците се активизираха

Великобритания отхлаби рестрикциите, крадците се активизираха Снимка: arundelcastle.org

Задигнаха исторически вещи на Мария Стюарт* (1542 – 1587) за един милион лири

Късно вечерта на 21 май в полицията на Съсекс постъпва сигнал за нахлуване в замъка Аръндел. Полицейският екип, пристигнал на място след минути, установява, че през разбит прозорец са се вмъкнали крадци.

Те задигнали ценни исторически артефакти, между които мъниста от броеницата на Мария Стюарт, която е носела при екзекуцията си, чаши от коронацията й, както и други златни и сребърни предмети.

Откраднатите вещи се оценяват грубо на 1 млн. лири, но историческото им значение е неизмеримо. Малко след набега в празна стая на замъка е възникнал пожар, но не е ясно дали това има нещо общо с кражбата.

Обирът става едва три дни след като замъкът Аръндел започнал отново да приема посетители след рестрикциите заради ковидкризата.

Величествената историческа сграда се намира в Западен Съсекс и е един от големите обитавани и днес замъци в Обединеното кралство. Построен е през XI век и е дом на херцозите на Норфолк повече от 850 години, както и известна туристическа атракция.

* Мария Стюарт, наричана Мери, кралицата на Шотландия, е коронована през 1542 г., но управлява страната от 1561 до 1567, опитвайки се да наложи религиозна толерантност.

Заради участието си в заговор срещу английската кралица Елизабет Първа е осъдена за държавна измяна и обезглавена. 
По ирония на съдбата Елизабет не оставя наследник и след нея на британския трон сяда Джеймс I, синът на Мария Стюарт.

Драматичната й съдба е претворявана многократно в изкуството от колоси на литературата като Уолтър Скот, Стефан Цвайг, Фридрих Шилер, Йосиф Бродски, композитори като Гаетано Доницети и Роберт Шуман. В образа й се превъплъщават и звезди на киното като Катрин Хепбърн, Ванеса Рейдгрейв, Ани Жирардо и др.

По материали на Би Би Си

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: