Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.05.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

В Египет маските са задължителни на бордовете на самолетите, на летището, при екскурзии, в музеите и асансьорите в хотелите. Всички пристигащи в Египет задължително трябва да представят отрицателни резултати от PCR тестове за коронавирус.

В случаите на положителни тестове на туристи или заболяване от коронавирус по време на почивката властите на Египет изцяло ще покриват разходите за карантина и лечение. Във всеки хотел се обособява специален етаж за карантина.

Два щата в Индия обявиха началото на епидемия от мукормикоза, гъбично заболяване, известно като „черна плесен". Смята се, че това заболяване засяга преди всичко онези, които са имали коронавирусна инфекция.

САЩ разрешиха коронавирусната ваксина на Pfizer да се съхранява до един месец в обикновен хладилник след размразяване и до разреждане преди инжектиране. Това трябва да направи ваксината по-достъпна за отдалечените региони.

Фармацевтичният гигант Pfizer прехвърля част от логистиката си в Солун, съобщават медиите в южната ни съседка. Общата сума на инвестицията, планирана от компанията, надхвърля 100 милиона евро, обяви ръководителят на втория център на Pfizer в града Антонис Хациманолакис.  
Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 163,86 милиона души, от които над 3,39 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 164,9 милиона души, над 3,4 милиона са починали.

Лидер в броя на потвърдените случаи са САЩ, където са идентифицирани 33 милиона заразени.

На второ място е Индия (25,7 милиона), на трето - Бразилия (15,8 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,1 милиона).

Голям ден за Франция: в сряда в страната отново отвориха терасите на кафенета и ресторанти. Посетителите все още нямат право да влизат вътре и не всички са успели да отворят - по различни причини. Но всички се възползваха от възможността да изпият по чаша кафе в сряда, пише Euronews. 
 

У нас:

От пресцентъра на Министерски съвет събщиха, че след като на 15 април 2021 г. Националният оперативен щаб (НОЩ) бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му.

В България за първи път бе засечен британски вариант на COVID-19 с мутация като при бразилския, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде БНТ.

361 са новите случаи на коронавирус у нас или 3,3 процента от направените малко над 11 хиляди теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

4201 пациенти с COVID-19 се нуждаят от лечение в болница, намалява броят и на настанените в интензивни отделения - те са 460.

37 души са починали през последното денонощие, 2317 са отчетени като излекувани.

Най-много са новозаразените в София-град – 63. Следват областите Пловдив (27), Варна (25), Благоевград (24).


Вчера в страната са поставени 30 349 дози ваксини. 20 321 от тях са на „Пфайзер", 5463 са на „АстраЗенека", като това вероятно са преобладаващо втори дози, а 4161 са на „Модерна". 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: