Премиерът на Италия смята, че кризата e възможност за реформи

Премиерът на Италия смята, че кризата e възможност за реформи Снимка: Financial Times

Италия не може да си позволи да се върне към нормален ритъм след пандемията, но трябва да превърне кризата във възможност за реформиране на страната, заяви премиерът Джузепе Конте в събота.

„Това е моментът да се работи по ясен проект за излизане от кризата“, каза Конте в събота (13 юни).

Италианското правителство очаква националната икономика да се свие с поне 8% през тази година. Страната е сред най-тежко засегнатите от коронавируса в Европа, като отчете повече от 236 000 заразени и над 34 000 смъртни случая.

„Трябва да се възползваме от ситуацията, за да превърнем кризата във възможност и да премахнем всички препятствия, които забавиха Италия“, заяви Конте. Коалиционното правителство подготвя план за реформи, целящи намаляване на бюрокрацията, стимулиране на инвестициите в цифрови технологии и зелена енергия, подобряване на образованието, подкрепа на най-бедните и привличане на повече жени на пазара на труда.

Обръщайки се към италианските политици по време на конференцията чрез видеовръзка, председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, заяви, че Италия трябва да извърши планирани реформи за достъп до средства от еврофондове, за да помогне на страната да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

„Докато инвестираме, за да оформим икономиката на бъдещето, трябва да работим и върху амбициозни реформи... реформите ще доведат до възстановяване. И реформите се нуждаят от вашето лидерство“, каза фон дер Лайен.

Комисията предложи фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, за да помогне за бързото развитие на континента, който ще бъде обсъден от лидерите на ЕС следващата седмица. Италия се определя като най-големия бенефициент въз основа на предложените от Комисията критерии за разпределение на паричните средства, като се надява да получи около 170 милиарда евро от новия фонд.

Фон дер Лайен заяви, че „с правилните реформи" Италия може да извлече максимума от средствата на ЕС, като посочи обещанията на Конте да намали бюрокрацията, да реформира данъчната система и да осигури по-ефективна съдебна система. Европейският съюз (EС) също така иска гаранции, че страните ще харчат парите от ЕС в съответствие с приоритетите на блока, за да се насочат към по-екологична икономика и да подобрят цифровата инфраструктура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: