Световната банка: Емигрантските пари за България намаляват

Световната банка: Емигрантските пари за България намаляват Снимка: US Trade

Понижението на паричните преводи от физически лица е по-малко в сравнение със спада на чуждите инвестиции

България е страната с най-голямо намаление на преводите от емигрантите за периода от април до декември 2020 г. заради пандемията. На второ място по спад на емигрантските преводи е Боливия, на трето е Нигерия. Сравнението е направено в доклад на Световната банка и обхваща общо 37 държави – всичките от групата с ниски и средни доходи.

През второто тримесечие на миналата година емигрантските преводи се понижават с почти 80 на сто на годишна база. През третото тримесечие спадът се забавя до около 60%, а през четвъртото – до малко над 50%.

Същевременно за същия период в Бразилия, Самоа, Пакистан, Мексико, Непал, Доминиканска република и други се наблюдава лек ръст на имигрантските преводи, въпреки блокадите и ръста на безработицата в световен мащаб, сочат още данните

България – сред дестинациите с най-високи такси за парични преводи

Статистиката на Световната банка показва още, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори поскъпват още повече през последното тримесечие на 2020 г. на фона на повсеместен спад на разходите за парични трансфери. Средната такса надвишава 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-висока такса, но поевтиняват през последните три месеца на миналата година и достигат от средно около 10% до 8%.

Устойчивост на емигрантските преводи

Официално регистрираните потоци на парични преводи към страни с ниски и средни доходи достигат 540 млрд. долара през 2020 г., което е само с 1,6% под общата сума за 2019 г. (548 млрд. долара), отчита Световната банка.

Спадът в регистрираните потоци на парични преводи през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (4,8%), отбелязва институцията. Понижението е по-малко и в сравнение със спада на потоците от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на потоците към Китай, се свиват с над 30 на сто през миналата година.

Потоците от парични преводи към страните с ниски и средни доходи дори надминават ПЧИ (259 млрд. долара) и отвъдморските помощи за развитие (179 млрд. долара) през 2020 г., сочат данните.

Истинският размер на паричните преводи, който включва формални и неформални потоци, се смята, че е по-голям от официално докладваните данни.

Прогноза

С глобалния растеж, който се очаква да се възстанови допълнително през 2021 и 2022 г., се очаква потоците от парични преводи към страните с ниски и средни доходи да се увеличат с 2,6% до 553 млрд. долара през 2021 г. За 2022 г. се очаква забавяне на ръста до 2,2% до 565 млрд. долара.

Икономистите обаче предупреждават, че перспективите са несигурни предвид динамиката на пандемията и въпреки напредъка на ваксинационните кампании в повечето приемащи страни с високи доходи.