Какво ще се обсъжда на присъствената среща на външните министри от Г-7

Какво ще се обсъжда на присъствената среща на външните министри от Г-7

Външните министри на страните от Г-7 ще се съберат тази седмица на тридневна среща в Лондон, съобщава Reuters. Форумът е първата присъствена среща от две години насам за външните министри от Групата на седемте напреднали икономики. Срещата, която ще се проведе от 3 до 5 май, е единственият форум, на който представителите на най-влиятелните общества в света и напредналите икономики се събират за сплотени дискусии.

Тазгодишният председател Великобритания е поканила представители от Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка като гости на някои от срещите. Представители от Европейския съюз също ще присъстват.  

„В рамките на Г-7 ще обсъдим осигуряването на механизъм за бърз отпор, за да можем, когато видим да се разпространяват тези лъжи и пропаганда или фалшиви новини, не само по отделно, но заедно да дадем отпор и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също в Русия, Китай или по света”, заяви британският външен министър Доминик Рааб в изявление. 

Основните теми, които ще бъдат обсъждани на срещата, са подкрепата за женското образование и финансирането на борбата с климатичните промени. 

Ще предприемем действия, за да осигурим справедлив достъп до ваксини по целия свят, ще поставим глобални цели за образование на момичетата, ще съгласуваме амбициозните действия по изменението на климата и ще разработим нови мерки за предотвратяване на глада", заяви още британският външен министър. 

За подкрепа на женското образование в развиващите се страни групата на Г-7 планира да задели 15 милиарда долара през следващите две години. Държавите членки на Г-7 се надяват, че благодарение на разпределените средства над 20 милиона момичета в страните с ниски доходи ще могат да ходят на училище до 2026 г., а 20 милиона момичета от тези страни ще се научат да четат до 10 години.  

Днес британският външен министър Рааб ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пристигна във Великобритания в неделя вечерта. Двамата се очаква да обсъдят изтеглянето на войски от Афганистан, търговската сделка след Брекзит, както и ядрената програма на Иран и Китай. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: