„Удостоверение на ЕС за COVID-19“ ще се казва ваксинационният сертификат

„Удостоверение на ЕС за COVID-19“ ще се казва ваксинационният сертификат Снимка: pixabay

Според Европарламента притежателите на удостоверението на ЕС за COVID-19 не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или тестване, съобщи БНТ

Членовете на ЕП подчертават също така, че за да се избегне дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, и поради икономически причини държавите от Европейския съюз следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Парламентаристите искат да гарантират, че удостоверението на ЕС работи успоредно с всяка инициатива, създадена от държавите членки, която следва да спазва същата обща правна рамка.

Държавите членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, инокулирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (понастоящем „Пфайзер Байонтек", „Модерна", „АстраЗенека" и „Янсен"), заявяват евродепутатите. Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки, за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация за спешна употреба.

Удостоверенията ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране, както и автентичността на електронните печати в документа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: