Преброяване на врабчетата 2021

Преброяване на врабчетата 2021

Всеки може да се включи в кампанията

Тазгодишната кампания по преброяване на врабчетата ще започне на 24 април, събота. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците, което организира кампанията за пета поредна година. 

Всеки може да се включи след лесна и бърза регистрация на vrabcheta.bg. Необходимо е да отделите 10 минути в интервалa между 9,00 и 12,00 ч. на 24 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на сайта.  

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години те са с 30% по-малко, показват данните на БДЗП. През 2020 г. по време на кампанията стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. Сред основните причини за намаляването на популацията са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията. Шумът, примигващите светлини, третирането на зелените площи с препарати, увеличената популация на бездомни котки също са фактори, които пречат на малките градски птички. 

В България се срещат 5 вида врабчета. За разлика от много други птици, те не могат да бъдат срещнати в горите и пустините, а предпочитат живота в близост до населените места - както градските, така и селските райони, главно заради прехраната. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското. За италианското врабче се смята, че е стабилизиран хибрид между домашното и испанското врабче, но има и учени, които го признават за отделен вид. Обект на преброяването са домашното, полското и испанското врабчета.  

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява благодарение на доброволци и приятели на БДЗП, които подкрепят инициативата с труда си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: