Излишъкът от петрол, натрупан в пандемията, е почти изчерпан

Излишъкът от петрол, натрупан в пандемията, е почти изчерпан

Излишъкът от петрол, който беше генериран при съхранение по време на пандемията и намаляването на търсенето на гориво вследствие на ограниченията, вече е почти изчерпан. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на данни на икономисти от Citigroup и Международната агенция по енергетика (МАЕ). 

Излишните запаси от суровини сега са само в Китай, който ги е оставил за нови рафинерии, смятат от МАЕ. Към февруари в хранилищата са останали по-малко от една пета от натрупаните обеми горива. Оттогава остатъците са намалели още повече. Икономистите отбелязват, че новото ребалансиране на световния петролен пазар и нарастващото търсене на гориво от възстановяващата се световна икономика вече са довели до увеличение на цените на петрола до 67 долара за барел. 

По-рано МАЕ подобри прогнозата си за растеж на търсенето на петрол. Миналата седмица петролът поскъпна с почти 5%. Този растеж беше улеснен от редица оптимистични фактори, които подобриха очакванията за търсенето на петрол и предлагането на тази суровина на пазара, както и от спада в американските запаси. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: