Бурен ръст на брутния вътрешен продукт за тримесечието достигна Китай

Бурен ръст на брутния вътрешен продукт за тримесечието достигна Китай

Стойностите са безпрецедентни - 18,3 на сто при минус 6,8% за същия период на миналата година

Икономиката на Китай се възстановява стремително. Според официалната статистика темповете на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) са достигнали безпрецедентни стойности от 18,3 на сто. 

През първото тримесечие на миналата година този показател бе отрицателен - минус 6,8%. Скокът в промишлеността е още по-голям - 24,4%, а в сферата на услугите - 15,6%. 

Регистрираният бурен ръст се обяснява с повишеното вътрешно търсене и повишаване на очакванията на предприемачите, от които пряко зависят новите поръчки. 

Официалният представител на Държавното статистическо управление на Китайската народна република Лю Айхуа отбелязва, че към настоящия момент икономиката на страната се възстановява, но това все още не може да се счита за трайно. Тя напомни, че много национални компании в сферата на услугите, а също така малкият бизнес, преживяват много трудности заради пандемията, съобщава euronews. 

Експертите очакват, че към края на тази година търсенето на китайски стоки в света ще отслабне. Освен това жителите на страната все още пестят разходите си, а равнището на безработицата сред младежите е два пъти по-високо от средното.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: