Цените на петрола растат заради спад на запасите в САЩ

Цените на петрола растат заради спад на запасите в САЩ

На фона на данните, че запасите на петрол в САЩ са намелили, цените на петрола се повишиха, предаде Reuters. 

Към 9,00 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 0,75 долара, или 1,18%, до 64,42 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,72 долара, или 1,20%, до 60,90 долара за барел. Maйcĸитe фючъpcи зa aмepиĸaнcĸия cypoв пeтpoл WТІ пpи eлeĸтpoннaтa тъpгoвия нa Hюйopĸcĸaтa cтoĸoвa бopca (NYМЕХ) e 61,04 дoлapa зa бapeл, ĸoeтo e c 0,86 дoлapa нaд цeнaтa в ĸpaя нa пpeдxoднaтa cecия. 

Американският петролен институт отчете спад на запасите от суров петрол на САЩ с 3,6 млн. барела в седмицата до 9 април. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters, бяха за спад от около 2,9 млн. барела. Търговците очакват и официалните данни на Енергийната информационна администрация на САЩ. 

В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година. Според ОПЕК търсенето на петрол ще нарасне с 5,95  млн. барела на ден през 2021 г., което е със 70 000 барела на ден повече в сравнение с прогнозата от миналия месец. 

„Продължаващите спънки в разпространението на ваксини и наближаването на пиковите стойности на заразените от януари вероятно ще постави таван на ръста на цените на суров петрол в краткосрочен план. Същевременно оптимизмът около възстановяването на САЩ и излизането от кризата с COVID-19 в световен мащаб поставя долна граница, под която цените няма да паднат“, коментира Вандана Хари от Vanda Insights.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: