Повече маски, отколкото медузи

Повече маски, отколкото медузи Снимка: Photo by Claudio Schwarz on Unsplash

Природозащитниците предупредиха, че пандемията от коронавирус може да предизвика скок в замърсяването на океана след намирането на маски за еднократна употреба, плаващи като медузи.

Френската нестопанска компания Opération Mer Propre, чиито дейности включват редовно събиране на отпадъци по крайбрежието на Лазурния бряг, започна да бие тревога в края на миналия месец. Водолазите бяха открили това, което Джофри Пелтие от организацията определи като „COVID отпадъци“ - десетки ръкавици, маски и бутилки за дезинфекция на ръцете под вълните на Средиземноморието, примесени с обичайния отпадък от чаши за еднократна употреба и алуминиеви кутии.


Намерените количества маски и ръкавици засега не са огромни, каза Пелтие. Но той се тревожи, че откритието загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони по целия свят се насочват към пластмаса за еднократна употреба за борба с коронавируса. „Замърсяването ще дойде, ако нищо не бъде направено“, каза Пелтие.


Само във Франция властите са поръчали два милиарда маски за еднократна употреба, заяви Лоран Ломбард от Opération Mer Propre. „Скоро ще рискуваме да имаме повече маски, отколкото медузи в Средиземноморието“, пише той в социалните медии заедно с видео на гмуркане, показващо заплетени във водорасли маски и замърсени ръкавици в морето близо до Антиб.


Групата се надява изображенията да подтикнат хората да използват маски за многократна употреба и да сменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете. „С всички алтернативи пластмасата не е решението да ни предпази от COVID. Това е посланието", каза Пелтие.


В годините преди пандемията природозащитниците бяха предупредили за заплахата, пред която са изправени океаните и морският живот, от стремителното замърсяване с пластмаса. Около 13 милиона тона пластмаса излизат в океаните всяка година, според изчислението на ООН за околната среда за 2018 г. Средиземноморието вижда 570 000 тона пластмаса да се вливат в него годишно - количество, което WWF определи като равностойно на изхвърляне на 33 800 пластмасови бутилки всяка минута в морето.


Тези данни рискуват да нараснат значително, тъй като страните по света се сблъскват с пандемията от коронавирус. Маските често съдържат пластмаси като полипропилен, каза Ерик Пауджет, френски политик, чийто регион включва Лазурния бряг.


Продължителността на живота им е 450 години, тези маски са екологична бомба с оглед на техните трайни последици върху околната среда за нашата планета“, пише той миналия месец в писмо до Еманюел Макрон, призовавайки френския президент да направи повече за справяне с последиците за околната среда от еднократната употреба маски.


По-рано тази година базираната в Хонконг организация OceansAsia започна да изказва подобни опасения, след като при проучване на морските отпадъци в необитаемите острови на Соко се появиха десетки маски за еднократна употреба. „На плаж с дължина около 100 метра открихме около 70 - казва Гари Стоукс от OceansAsia. - Една седмица по-късно бяха открити още 30 маски. И това е на необитаем остров, насред нищото."


Любопитен да види докъде са стигнали маските, той започва да проверява други плажове наблизо. „Ние ги намираме навсякъде - каза той. - Откакто обществото започна да носи маски, причината и последиците се виждат на плажовете.“ 


Не е по-добре, нито по-зле, просто още един елемент, който оставяме като наследство на следващото поколение.“ И все пак, като се има предвид вероятността морска свиня и делфини в региона да сбъркат маска с храна, той се подготвя за мрачна находка. „Постоянно ги откриваме мъртви и просто чакаме некропсия, когато открием маска вътре - казва Стоукс. - Мисля, че това е неизбежно.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: