Технологиите се налагат и в развитието на традиционните производства

Технологиите се налагат и в развитието на традиционните производства Снимка: investor,bg

„Умното“ управление на процесите и въвеждането на модерни методи за управление намаляват въглеродния отпечатък на ресурсоемките индустрии, казва Данета Желева

Заради предизвикателствата в условията на пандемия на работещите в традиционните индустрии като машиностроене, транспорт и логистика се е наложило спешно да преуредят както процесите си в общуването и обслужването на клентите, така и работата в самите компании. Това заяви пред investor.bg Данета Желева, изпълнителен директор на Индустриален холдинг България.

Предизвикателството пред компаниите от реалния сектор в условията на пандемия се оказа не само това да доставяме продукт или услуга навреме в условията на риск за здравето и живота на хората, а и това да сме на разположение на клиентите си от цял свят 24/7 без възможност за пряк личен контакт с тях. Това в никaкъв случай не би било възможно без технологиите на дигиталния маркетинг и продажби, без възможностите на дигиталните разплащания и автоматизацията на производствените процеси.“ Така Желева очерта новите перспективи пред реалната икономика в днешно време.

Според нея технологиите в много отношения станаха неизменна част от нашето ежедневие, а за бизнеса са както възможност, така и предизвикателство – big data, изкуствен интелект, дигитализация, автоматизация, както и все по-силното им навлизане в индустриятa.

„Очакванията са този тип технологии пряко да повлияят положително чрез „умното" управление на процеси върху намаляване на въглеродния отпечатък, който тези ресурсоемки индустрии имат“, прогнозира Желева.

Очаква се още компаниите да могат да постигат по-добър баланс и икономически ефект при прякото използване на технологии за оползотворяване на отпадъци, 3D моделиране при сервизиране, възобновяеми енергийни източници за собствени цели, както и използване на друг вид алтернативни горива и суровини не само за сухоземния, но и за морския и въздушния транспорт.

Разбира се, този тип развитие и перспективи предполагат и нов поглед, сериозни инвестиции, активни политики в човешките ресурси, тяхната квалификация, преквалификация и последващо резвитие, коментира още изпълнителният директор на Индустриален холдинг България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: