Търсенето на бензин в Европа се покачва въпреки пандемията

Търсенето на бензин в Европа се покачва въпреки пандемията

Търсенето на гориво е рекордно високо, отчитат анализаторите

Европейците карат по-малко, но цената, която плащат за бензин, се повишава вследствие на това, че петролните рафинерии на континента стимулират износа, но произвеждат и по-малко гориво, пише Bloomberg. 

Цената, за която бензинът се търгува спрямо цената на суровия нефт, достигна най-големия си рекорд от 2017 г. в началото на април. Съответно цените на дребно достигнаха най-високите си върхове на сезонна основа от години в няколко от големите държави на континента като Германия, Франция и Италия. 

Поне една четвърт от блоковете за производство на бензин в петролните рафинерии в Северозападна Европа наскоро са били затворени за поддръжка или са претърпели непредвидени смущения. Това допълнително намалява производството в момент, когато рафинериите така или иначе преработват по-малко суров нефт заради пандемията. 

„Има огромно търсене на европейския бензин и от други ключови региони“, каза Марк Уилямс, анализатор на петрол в Wood Mackenzie, добавяйки, че възстановяващото се търсене в САЩ стимулира европейския пазар. 

През пролетта на 2020 г. търсенето на бензин спадна вследствие на наложения в редица страни локдаун. През тази година обаче това не се случи в същите размери, въпреки нарастването на случаите на заболяване в цяла Европа и наложените нови ограничения в пътуванията. 

Европейският износ на бензин за САЩ се е увеличил с повече от 60% на месечна база през март и ще остане силен през април, показват данни на аналитичната компания Kpler. Доставките до Западна Африка също остават стабилни, като средното ниво е почти половин милион барела на ден през първото тримесечие на тази година. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: