САЩ намаляват разходите си за отбрана

САЩ намаляват разходите си за отбрана

Намалението е с около 0,4% в реално изражение

Президентът Джо Байдън планира да заложи 715 млрд. долара като бюджет на Пентагона, съобщава Bloomberg, като се позовава на трима източници, пожелали анонимност, тъй като бюджетът все още не е публичен.  

Рамката от 715 млрд. долара за Пентагона вероятно ще бъде представена като компромис към демократите, тъй като част от парите ще бъдат предвидени за екологичните инициативи на институцията, казаха двама от източниците. Демократите настояват за съкращаване на разходите за отбрана. 

Бюджетът, предназначен само за Пентагона, не включва разходи, свързани с отбраната, които отиват за други агенции или за Министерството на енергетиката, което поддържа ядрените оръжия на страната. За разлика от предишната администрация, Байдън също ще се откаже от етикетирането на финансирането за текущи военни операции като „операции при извънредни ситуации в чужбина“. Законодателите от двете партии критикуваха този фонд, защото предвидените по него средства трябва да бъдат изразходвани като част от редовния бюджет на Пентагона. 

Администрацията на Тръмп планираше да предложи около 722 млрд. долара за Министерството на отбраната през финансовата година, която започва на 1 октомври, въпреки че законодателите на двете партии прогнозираха по-малко, на фона на по-важните нужди и нарастващите дефицити от пакетите за облекчаване на коронавируса. Намалението е с около 0,4% в реално изражение, коригирайки инфлацията от приетите тази година бюджетни заеми, от около 704 млрд. долара. 

Ходът на президента Байдън идва на фона на настояването за увеличение на финансирането на националната сигурност между 3% и 5% годишно. Фискалният бюджет за 2022 г. ще бъде първият от десетилетие, в който разходите за отбрана и други дейности не са ограничени от бюджетни ограничения, което означава, че Конгресът ще има възможност да прехвърли средства от едно към друго перо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: