Кипър ще инвестира 400 млн. евро за съживяване на отдалечени райони

Кипър ще инвестира 400 млн. евро за съживяване на отдалечени райони Снимка: pikist.com

До края на 2030 г. ще бъдат реализирани повече от 300 мерки, проекти и политики

Правителството на Кипър обяви, че в близките години ще вложи 400 милиона евро в проекти за съживяване на отдалечени райони на страната, предаде БНР.

„Развиваме нова планинска икономика, подобряваме качеството на живот на хората в планинските райони, създаваме перспективи за привличането на нови семейства, инвеститори, туристи”, каза президентът на Кипър Никос Анастасиадис, представяйки изпълнението и актуализацията на Националната стратегия за развитие на планинските общности.

В нейните рамки до края на 2030 г. ще бъдат реализирани повече от 300 мерки, проекти и политики с общ бюджет от 400 млн. евро.

Обявената от правителството програма за тази година включва 83 инфраструктурни проекта на обща стойност 240 млн. евро. Те са насочени към здравната и училищната мрежа в планинските райони, укрепване на социалните услуги. Инвестиции ще подкрепят също така транспорта, туризма и селското стопанство.

Повече от 20 проекта в над 100 общини вече са завършени въпреки трудния период, през който Кипър преминава в битката с пандемията и нейното икономическо въздействие, отчете президентът.

Вече се подават заявления по новата програма за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за постоянно живеещите в отдалечени райони.

Годишната надбавка за семействата е от 400 до 600 евро в зависимост от разстоянието до градски център. Целта на тази семейна субсидия е да се помогне за покриване на транспортните разходи до работа или достъп до различни услуги в града.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: