„Доли Партън ме научи да чета”

„Доли Партън ме научи да чета” Снимка: phillymag.com

Казват го милиони деца по света, докоснали се до книгите в прекрасния свят на Доливуд – фондацията на кънтри-легендата, посветила се на образованието.

Може да не е бляскав като Холивуд, но Доливуд е разпалил светлина в душите на милиони деца, приобщавайки ги към четенето. Програмата е създадена от звездата на кънтри-музиката Доли Партън, която вече 26 години подарява книги на деца от цял свят – общо невероятните 150 милиона тома!

Началото е през 1988 г., когато Доли Партън създава фондацията си и обещава на всеки завършил гимназия, че ще получи от нея $ 500. Идеята проработва – т. нар. Buddy Program намалява процента на отпадналите от гимназиално образование от 35% на 6%, а неуморната Доли провокира местната общност да осигури допълнителни ресурси, за училищното образование. 

Първата Библиотека „Въображение” на Фондация Доливуд се появява през 1995 г., отново в родния окръг на Доли – Севие, Тенеси. Идеята на певицата е чрез книгите децата да развият интерес към образованието, за да получат по-добър шанс в живота. Около 2000 г. библиотеката започва да разгръща дейността си в национален мащаб, през 2006 г. обхваща Канада, през 2007 г. включва Обединеното кралство, през 2013 г. Австралия и през 2019 г. Република Ирландия.

От 2011 г. в каталога на библиотеката присъстват аудио книги и книги на брайлово писмо. През 2020 г. библиотеката подарява 150-милионното си книжно томче и продължава напред с дарение от 2000 книги за децата на Филаделфия този септември.

Певицата не е крила бедняшкото си детство. Днес носителката на 7 награди Grammy и още куп най-престижни музикални и кино-отличия, с продадени над 100 милиона албума по цял свят, споделя: „Преди да почине, баща ми каза, че за него Библиотеката е най-важното, което съм направила. Беше най-умният човек, когото някога съм познавала, но в сърцето си знам, че той не можа да сбъдне всичките си мечти, защото не можеше да чете. Затова да вдъхновя децата да обичат да четат стана моя мисия”.

За да я осъществи, Доли Партън работи с хиляди хора по цял свят и вярва, че милиони семейства споделят мечтата ѝ – всяко дете да расте в дом, пълен с книги. "Първата стъпка винаги е най-трудна, но никога няма да разберете, ако не опитате...", казва пословичната оптимистка, която между другото пробва успешно силите си не само в кънтри-музиката и госпъла, но и в други жанрове.

Освен книгите, Фондация Доливуд предлага и пет стипендии от $ 15 000 за университетско образование, а от 2016 г. отпуска и няколко стипендии за изявени студенти в размер на $30 000. 

И още - след като през 2016 г. огромни пожари унищожават домовете на над 1000 семейства в окръг Севие, фондацията на Доли Партън за две седмици създава фонда „Моите хора” и осигурява за всички пострадали ежемесечна помощ от $1000 долара в продължение на 6 месеца. Периодът обаче се удалжава и помощите достигат общо $411 милиона, включително университетски стипендии за абитуриенти от засегнатите семейства. При следващо наводнение в Тенеси фондът „Моите хора” отделя като помощи други $700 000.

Може би не сте очаквали всичко това от една кънтри-певица, но тя е Доли Партън и светлините на нейния Доливуд може би блестят по-ярко от звездите на Холивуд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: