Търговци искат отваряне на големите магазини за нехранителни стоки

Търговци искат отваряне на големите магазини за нехранителни стоки Снимка: pixabay,com

В малките по площ търговски обекти рискът от предаване на заразата е много по-голям, твърдят от Сдружението за модерна търговия

Сдружението за модерна търговия (СМТ) призовава при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки, от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки. 

Към момента тази мярка води до пренасочване на целия клиентски поток към много по-малки като брой и площ търговски обекти, които имат силно ограничен капацитет за гарантиране на дистанция и спазване на противоепидемичните мерки. Това води по-скоро до повишаване на риска от разпространение наCOVID-19, отколкото до намаляването му, каквато е целта на наложените ограничителни мерки.

Водещите ритейлъри вече показаха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че имат капацитета и мотивацията да спазват стриктно предписанията на здравните власти и да осигурят безопасна среда за работа и пазаруване. Доказателство за това е фактът, че функционирането им не само не доведе до ръст на заболеваемостта, но и допринесе за добър контрол на разпространението на вируса.

В този смисъл логично възникват следните въпроси по отношение на затварянето на големите магазини, коментират от СМТ:

  • На базата на каква информация и какъв анализ беше приета мярка, която предполага, че големите магазини са по-рискови за разпространението на коронавируса спрямо по-малките?
  • На базата на какъв анализ беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса?
  • Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?
  • Как може да се обясни фактът, че в периода от средата на ноември до средата на януари, когато големите нехранителни магазини работеха без прекъсване, среднодневният брой на новозаразените с коронавирус в България спадна почти 10 пъти?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: