Брюкселските заведения отчитат цената на дългото блокиране, след като отвориха отново вратите си за посетители

Брюкселските заведения отчитат цената на дългото блокиране, след като отвориха отново вратите си за посетители Снимка: Photo by Michael Browning on Unsplash


През последните дни собствениците трескаво работят за спазването на новите правила, които включват запазване на 1,5 метра между маси и напълно нов комплект прибори за хранене за всяка вечеря. В ресторанта Brasserie des Etangs са имали прибори за хранене от неръждаема стомана, но сега ще изберат материал за еднократна употреба. Капацитетът им е намален до 70%, така че много служители все още няма да се върнат на работа.


Собственикът Корали Мичиълс обяснява, че се стараят всички да се върнат на работа на пълен работен ден. „Със сигурност това е за непълно работно време. Но то ще се увеличава с течение на дните и ще зависи от броя на клиентите, които ще имаме."


След три месеца блокиране икономическите загуби и социалноосигурителните проверки се натрупаха. Повторното отваряне включва инвестиция, която не всички ресторанти могат да си позволят, а 30% се очаква да бъдат затворени.Паричният поток е напълно отслабен“, казва Фабиан Херманс от федерацията HORECA, която представлява белгийската индустрия на хотелиерството.


Той обяснява, че мерките, необходими за повторното им отваряне, са скъпи и част от тези разходи трябва да поеме държавата. „Ако не можем да разчитаме на силна и твърда подкрепа от страна на правителството, има някои, които няма да могат да си позволят това."


Такъв е случаят с Фредерик Да Соге, собственик на Stammbar в централната част на Брюксел. Той изчислява, че инвестицията, която трябва да се направи за бара му, ще бъде около 6000 евро. Секторът смята, че 20% от баровете могат да останат затворени до по-нататъшно облекчаване на правилата.


Тъй като сме нощен бар, за нас е невъзможно да променим предназначението и атмосферата на бара. Предпочитаме да не отваряме, отколкото да поставяме маси и да инвестираме в мебели, които няма да останат и ще представляват финансова загуба за нас", казва той.


Фредерик вярва, че може да оцелее без отваряне през следващите шест месеца. Но след това той може да бъде принуден да затвори завинаги.