В бъдеще цената на труда ще стане нула, смятат експерти

В бъдеще цената на труда ще стане нула, смятат експерти

Изкуствен интелект ще генерира достатъчно доходи и ще върши по-голямата част от работата

След 10 години всеки възрастен в Съединените щати би могъл да получи 13 500 долара годишно от непредвидените си доходи, пише Катрин Клифърд от CNBC Make It. „Софтуерът, който може да мисли и да се учи, ще извършва все повече и повече от работата, която хората вършат сега“, твърди Сам Алтман, президент на организацията с нестопанска цел OpenAI, която е фокусирана върху изкуствения интелект. „Техническият напредък, който ще постигнем през следващите 100 години, ще бъде много по-голям от всичко, което сме направили, откакто за пръв път контролирахме огъня и измислихме колелото“, казва още той. 

Ако правителствената политика не бъде адаптирана по подходящ начин обаче, повечето хора ще се окажат в по-лошо положение, отколкото са днес, смята експертът. Тъй като темпът на развитие се ускорява, AI ще „създаде феноменално благосъстояние“, но в същото време цената на труда „ще падне до нула“, казва още той. 

„Звучи утопично, но това е нещо, което технологията може да достави (и в някои случаи вече е направила). Представете си свят, в който в продължение на десетилетия всичко – жилище, образование, храна, дрехи и т.н. – става два пъти по-скъпо на всеки две години.“ В това бъдеще, в което големите пари ще идват от компании и земя, правителствата трябва да облагат капитала, а не труда, и тези данъци трябва да се разпределят между гражданите, каза Алтман. 

Експертът предложи Американски фонд за акции, който облага достатъчно големи компании 2,5% от пазарната им стойност под формата на акции на дружества и 2,5% от стойността на цялата земя под формата на долари. Частните компании с годишни приходи от 1 милиард долара или повече също ще бъдат обложени с данъци и ще плащат в брой. Всички граждани на възраст над 18 години ще получават заплащане както в долари, така и в акции на компанията. Хората могат да правят с тези пари всичко, което сметнат за необходимо, отбелязва Алтман, като подчертава, че като се даде на всеки гражданин право на собственост в страната, обществото ще се подобри за всички. 

Имайки предвид тази система, след 10 години 250 милиона възрастни, живеещи в Америка, ще получават 13 500 долара годишно, каза Алтман. За да получи тази цифра, той е пресметнал, че цената на 50 трилиона долара в американски компании, изчислена по пазарна капитализация, и 30 трилиона долара частна земя в САЩ „се увеличава повече от два пъти“ в продължение на следващото десетилетие. 

Подобна теза развива пред CNBC и Илон Мъск през 2016 г. „Има доста добър шанс да получим универсален основен доход или нещо подобно чрез автоматизация“, казва той в интервю за медията. 

Струва си обаче да се отбележи, че независимо дали това ще се случи или не, при сегашния климат на политическа язвителност, със сигурност е спорно дали законодателите ще доведат такъв план до изпълнение, особено в рамките на десетилетие. Ако обаче обществената политика се адаптира, както е необходимо, тогава начинът, по който хората прекарват времето си, също ще изглежда коренно различен, отбелязва още Алтман. 

„Предстоящите промени не могат да бъдат спрени“, каза Алтман. „Ако ги приемем и ги планираме, можем да ги използваме, за да създадем много по-справедливо, щастливо и проспериращо общество. Бъдещето може да бъде почти невъобразимо прекрасно.“ 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: