British Petroleum ще съкрати 10 хиляди работни места

British Petroleum ще съкрати 10 хиляди работни места Снимка: pixabay

Петролната компания British Petroleum (BP) планира да съкрати около 15% от работната си сила на фона на пандемията от коронавирус и в рамките на плана на изпълнителния директор Бернар Луни да препозиционира компанията за работа с възобновяеми енергийни източници, съобщава Reuters.

Луни съобщи, че базираната в Лондон компания ще съкрати 10 000 работни места от сегашните 70 100, като повечето съкращения ще бъдат направени до края на тази година.

Представител на компанията е отказал да коментира ситуацията.

Съкращението на работните места последва 25% намаление на разходите за 2020 г., което компанията обяви през април, когато пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентен спад на търсенето на петрол.

Според източници, съкращаването на работни места също така е част от желанието на Луни да направи 111-годишната петролна компания по-гъвкава, докато се подготвя за преминаването към нисковъглеродна енергия.

Миналия месец Луни обяви сериозно намаляване на топ мениджмънта, като намали наполовина състава на екипа за управление на BP, в съответствие с плана си за преструктуриране на компанията.

Малко след като встъпи в длъжност през февруари, 49-годишният изпълнителен директор заяви, че създава 11 подразделения, за да „преосмисли“ BP и да демонтира традиционната структура, която е доминирана от нефтения и газовия бизнес и отделите за преработка, маркетинг и търговия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: