В Испания легализираха евтаназията

В Испания легализираха евтаназията Снимка: pixabay

Сега тя е разрешена в шест държави в света, пише BBC

Испания влезе в списъка на страните по света, които са легализирали евтаназията. Съответният законопроект беше окончателно одобрен в четвъртък от Конгреса на депутатите.

202 от 350 парламентаристи са гласували „за“.

Каролина Дариас, испански министър на здравеопазването:

Това е важен ден за всички граждани. Решението е стъпка към това да направим нашето общество по-хуманно и справедливо. Но преди всичко това е важен ден за хората, които изпитват сериозни страдания, както и за техните близки."

В момента евтаназията е законна в Белгия, Люксембург, Нидерландия, Канада и Колумбия, както и в някои щати в Австралия и САЩ.

„Правото на смърт“ гарантира на неизлечимо болно лице, което страда непоносимо физически и психически от заболяване, помощ при прекъсване на живота му.

Отсега нататък всеки пълнолетен гражданин на Испания или притежаващ разрешение за пребиваване в кралството може да го поиска. Но се прилагат редица условия.

Пациентът трябва да направи искането лично и писмено. То ще бъде разгледано от специална медицинска комисия в рамките на пет седмици. През това време човек трябва да потвърди желанието си поне четири пъти и може да оттегли заявлението по всяко време. Евтаназията ще се проведе в медицинско заведение или у дома. На свой ред медицинските работници имат право да откажат да участват в процедурата.

Законът ще влезе в сила през следващите месеци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: