Доклад на ООН прогнозира ръст на световната икономика през тази година

Доклад на ООН прогнозира ръст на световната икономика през тази година

Като слабост и пречка за по-бързото възстановяване се посочва нежеланието на правителствата да решават проблемите на неравенството

Ръстът на световната икономика през тази година може да достигне 4,7 на сто в сравнение с 2020 г. Такава прогноза дава доклад на Конференцията на ООН по търговия и развитие (UNCTAD), публикуван днес в Женева, Швейцария.

Този ръст, според мнението на експертите, е обусловен от „по-силното възстановяване" на икономиката на САЩ, където се наблюдава „прогрес в прилагането на ваксинацията срещу COVID-19". Освен това станаха известни и мерките за стимулиране на икономиката с 1,9 трилиона долара. 

Този ръст е на фона на неблагоприятната прогноза, че до края на тази година световната икономика ще получи $ 10 трилиона по-малко заради пандемията от коронавирус.

Изследователите обръщат внимание на запазващата се „слабост на многостранното сътрудничество", а също така на нежеланието на правителствата „да се занимават с проблемите на неравенството", поради което перспективите за успешно развитие изглеждат по-лоши. 

„Без промяна на курса на сегашното небалансирано възстановяване, уязвимостта към нови сътресения и несигурността ще станат за мнозина новата нормалност", пише още в доклада.

Към настоящия момент случаите на заразени с коронавирус на планетата по данни на американския университет „Джонс Хопкинс", който обработва медицинската статистика в САЩ и света, са над 121 милиона човека.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: