Moderna започва тестване на ваксината си срещу COVID-19 върху деца

Moderna започва тестване на ваксината си срещу COVID-19 върху деца Снимка: pixabay

Проучването цели да установи безопасността и ефективността на ваксината

Компанията Moderna оповести днес в прессъобщение, че започва клинично тестване на своя ваксина срещу COVID-19 върху деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Проучването се провежда в сътрудничество с Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) и Биомедицинския орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA).

Проучването ще включва около 6750 деца в САЩ и Канада. На тях ще бъдат инжектирани дози от mRNA-1273 (РНК ваксина) в интервал от 28 дни. Първо ще бъдат проучени две различни концентрации на дозите (50 μg или 100 μg) при деца на възраст от 2 до 11 години и три концентрации (25 μg, 50 μg или 100 μg) за бебета от 6 месеца до под 2 години.

След като бъде определена най-ефикасната доза, на други деца ще бъде дадено плацебо и ваксинираната група ще бъде сравнена с неваксинираната. Децата ще бъдат проследявани дванадесет месеца след втората инжекция.

В момента ваксината на Moderna е разрешена в Северна Америка, държавите от Европейския съюз и няколко други страни, включително Израел и Сингапур, за хора на възраст 18 и повече години.

В отделно изследване, започнало през декември сред около 3000 участници, Moderna също така тества ваксината си mRNA-1273 и при юноши между 12 и 18 години.

Вчера от компанията обявиха също, че са започнали проучване в ранен етап на модифицирана версия на своята ваксина, която да може да се съхранява и транспортира в нормални хладилници вместо във фризери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: