YouTube изтри 30 хиляди видеоклипа с дезинформация за ваксините

YouTube изтри 30 хиляди видеоклипа с дезинформация за ваксините Снимка: pixabay

Експертите обаче посочват, че платформата не може да премахва десетки хиляди видеоклипове автоматично с помощта на филтри, пише thehill.com

От октомври 2020 г. модераторите на Google са премахнали над 30 000 видеоклипа, съдържащи дезинформация за ваксини, включително тези срещу коронавируса, от платформата YouTube.

Тези видеоклипове „включват твърдения за ваксинации срещу COVID-19, които противоречат на данните на местните здравни власти или на Световната здравна организация", отбелязват специалистите.

От февруари 2020 г. над 800 000 такива видеоклипа са премахнати от платформата. Google отбеляза, че дезинформацията за коронавируса и ваксините е голяма заплаха за социалните мрежи и техните потребители.

Facebook и Twitter вече приложиха подобна политика за премахване на дезинформация за ваксините срещу COVID-19, която според експертите може да породи съмнения относно ваксините.

Въпреки че YouTube премахна много видеоклипове и увеличи доверието в платформата, някои потенциално опасни съдържания не могат да бъдат премахнати автоматично с помощта на филтри.

Ново разследване на Media Matters for America установи, че видеоклипове, съдържащи невярна информация, че ваксините се използват като средство за имплантиране на микрочипове на пациенти, са били гледани от стотици хиляди хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: