Нидерландия - най-хубавото място да си дете

Нидерландия - най-хубавото място да си дете Снимка: pixabay.com

Експерти твърдят, че съвременните деца са обременени и стресирани.

Последното проучване на УНИЦЕФ на 41 държави сочи Нидерландия като най-хубавото място да си дете.  На второ и трето място се нареждат съответно Дания и Норвегия. 

Приятелите, да можеш да говориш с момичета, не се страхуваш - това са част от отговорите на децата на въпроса защо е хубаво да се живее в Нидерландия. Изследването на УНИЦЕФ обхваща и непълнолетни, дошли в страната от конфликтни зони.

Три са основните критерии, проучвани от експертите на детския фонд на ООН - психическо здраве - стресирани ли са децата, имат ли сериозни притеснения, физическо здраве и най-общо казано какви възможности имат - за образование, за общуване, за създаване на трайни приятелства.

За много от анкетираните деца сигурността се оказва сред най-важните елементи за щастлив живот. Специалисти обаче предупреждават, че да растеш в „щастлива" държава не е гаранция за пълноценен и качествен живот.

Тенденциите в световен мащаб са, че децата са все по-обременени от насадени стереотипи както у дома, така и в училище. Те са станали все по-малко безгрижни и все по-стресирани.

 За влошаването на психофизическото състояние на непълнолетните допринася и пандемията от COVID-19. Социалната изолация и новото нормално, с което децата се налага да свикват, ще имат трайни последици, предупреждават експерти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: